Alles wat je moet weten over cilinders in een auto

Cilinders - Cilinderkop van TSC de betuwe

Wat is zijn cilinders?

Cilinders zijn cilindervormige uitsparingen in het motorblok. Het motorblok is gemaakt van aluminium of gietijzer. De cilinders zijn een belangrijk onderdeel van de zuigermotor. In de zuigermotor vindt de verbranding plaats. Ze zorgen voor de aandrijving van de auto. De zuigers in de cilinder bewegen heen en weer en hiervoor wordt de benzine verplaatst waardoor de auto, samen met andere onderdelen, kan rijden.

Een cilinder bestaat uit twee kleppen: de inlaatklep en de uitlaatklep. In de inlaatklep komt de lucht de cilinder binnen. Bij de uitlaatklep verlaten de uitlaatgassen de cilinder. De injector spuit de brandstof in de cilinder.

Waar kan ik de cilinders vinden?

Deze kun je in de verbrandingskamer vinden! Het bovenste gedeelte van de cilinder is de zogenaamde verbrandingskamer. De brandstof, vermengt met lucht, wordt in de verbrandingskamer gebracht. Dit mengsel wordt vervolgens ontstoken en verbrand. Omdat het tijdens dit verbrandingsproces erg heet wordt in de cilinder, is het noodzakelijk dat het motorblok gemaakt is van een goed warmtegeleidend materiaal. Dit is meestal een legering die warmte gemakkelijk geleidt en verspreidt.

Wat is cilinderinhoud?

De cilinderinhoud van een auto geeft aan hoeveel gas er in de cilinder verbrand kan worden. Hoe meer volume, hoe meer energie de motor kan leveren. De inhoud van de cilinder berekenen kan door het verschil in volume boven de zuigerkop wanneer hij in de laagste stand en hoogste stand staat te vermenigvuldigen met het aantal cilinders. De cilinderinhoud is uitgedrukt in cc.

Hoeveel cilinders heeft mijn auto?

Een auto kan tussen de 3 en 16 cilinders hebben. Vaak hebben auto’s 3 of 4 cilinders. Voorbeelden van auto’s met 3-cilinders: Volvo XC40, Kia Picanto, Toyota Yaris, Fiat 500, Mini Cooper en meer. Voorbeelden van auto’s met 4-cilinders: Kia Niro, Volkswagen Golf R, Nissan Qashqai, Audi S3, Mercedes-AMG A 45 en meer.

Wat is het verschil tussen een 3 en 4 cilinder?

Vroeger waren de verschillen tussen een 3 en 4 cilinder duidelijk. Tegenwoordig is de 3 cilinder verbeterd en zijn ze zuiniger, stiller, krachtiger, kleiner en lichter dan vroeger. Een 4 cilinder minder efficiënt maar is beter voor langere afstanden, heuvel en bergachtig gebied, om te rijden met een caravan of een aanhanger en is krachtiger dan een 3 cilinder.

Een kapotte cilinder?

TSC de Betuwe is gespecialiseerd in het repareren van kleine en grote technische motorschades van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen. Heb jij problemen met jouw cilinder? Wil je meer informatie over cilinders? Neem dan contact op met onze specialisten en zij helpen jou graag verder.