Distributieketting TCe motor Renault, Dacia en Nissan

Distributieketting Renault dacia nissan TCe-motor

Problemen met distributieketting van een TCe motor

Renault staat bekend om z’n stijlvolle uitstraling en z’n soepele, krachtige en tevens zuinige motoren. De TCe (= Turbo Control Efficiency) is daar een mooi voorbeeld van. Met deze benzinemotor oogstte Renault in 2006 allerwegen bewondering. Ze slaagden er immers in een motor te ontwikkelen met het vermogen van een 1.4-motor, het koppel van een 1.6-motor maar het verbruik van een 1.2-motor! Chapeau! Deze nieuwe, krachtige motor werd verder doorontwikkeld en niet alleen gebruikt in diverse Dacia-modellen maar ook in de Nissan Qashqai en de Nissan Pulsar.

Helaas is er niet altijd zonneschijn. Zo heeft ook deze TCe-motor een schaduwkant; een oprekkende, overslaande of zelfs brekende distributieketting! Een oprekkende ketting herkent u aan de tikkende/klepperende (bij het optrekken) of slepende, schrapende geluiden in de motor, meestal aan de rechter voorzijde.

Direct een specialist spreken

Welke ketting problemen onderscheiden we?

Opgerekte kettingOvergeslagen / Gebroken ketting

De TCe-motoren worden onder meer toegepast is de volgende modellen van Renault, Dacia en Nissan:

Renault

 • 2007-heden -- Clio (0.9TCe 90, 1.2TCe 115)
 • 2013-heden -- Captur (1.2TCe 115)
 • 2009-heden -- Scenic/Megane (1.2TCe 115, 1.4TCe 130)
 • 2015-heden -- Kadjar (1.2 TCe 115, 1.4TCe 130)

Dacia

 • 2009-2016 -- Sandero (0.9TCe 90)
 • 2009-2016 -- Sandero Stepway (0.9TCe 90)
 • 2009-2016 -- Logan MCV (0.9TCe 90) 1.3
 • 2014-2018 -- Duster (1.2TCe)
 • 2015-2018 -- Duster 4x4 (1.2 TCe)

Nissan

 • 2014-2018 -- Qashqai (1.2 DIG-T, DIG-T 115)
 • 2014-2020 - Pulsar (1.2 DIG-T)
 • Cilinderinhoud: 0.9 ltr, 1.2 ltr en 1.4 ltr
 • Motorvermogen: 90, 115 en 130 pk
 • Uitvoering: alle uitvoeringen

Weet u niet zeker of uw auto er bij staat c.q. of hij ook dit probleem heeft? Schroom niet en bel! We voorzien u graag van advies!

0345 570 780
Peter Sap - Directeur TSC de betuwe

Peter Sap

Directeur
TSC de Betuwe
+31 (0)345 570 780

Tevreden klanten

Gebaseerd op 300+ reviews

Bekijk alle reviews

Waarom kiest u voor TSC?

 • Direct persoonlijk contact met de monteurs en specialisten
 • Een merkonafhankelijk garagebedrijf met persoonlijke service

Distributieketting TCe motor renault dacia nissan

De functie van de distributieketting

In de cilinder perst de zuiger de brandstof en lucht samen. Door een vonk van de bougie ontbrandt dit mengsel waardoor zuiger naar beneden wordt geduwd. Tot slot verlaten de verbrandingsgassen de cilinder. Het moge duidelijk zijn, dat deze activiteiten nauwgezet uitgevoerd moeten worden. De distributieketting speelt daarin een cruciale rol. Deze verbindt de nokkenas en de krukas met elkaar. Als alles goed werkt, draait de krukas exact twee keer tijdens één omwenteling van de nokkenas. De kleppen openen en sluiten afhankelijk van de positie van de zuiger.

Vragen? Neem contact op!

Opgerekte distributieketting TCe motor

Een oprekkende distributieketting in uw TCe motor maakt zich kenbaar door een geluid vanuit de motor, vaak vanuit rechtsvoor. In het beging verwaarloosbaar maar al snel wordt het tikkende, klepperende en slepende motorgeluid sterker. Uiteindelijk is het bij relatief lage toerentallen al duidelijk hoorbaar in de auto. ‘Is doorrijden mogelijk?’ vraagt u zich wellicht af. Daar zitten forse risico’s aan! En wanneer er waarschuwingslampjes aangeven, dat er iet mis is met het zogenaamde motormanagement is er nog maar één mogelijkheid: stoppen! Met toch door te rijden riskeert u een motorschade die in de papieren kan lopen. Wanneer de distributieketting namelijk breekt of een tand van het tandwiel overslaat, gaan de kleppen op het verkeerde moment open. In het ergste geval raken de kleppen de zuiger. Gescheurde kleppen, kapotte zuigers en zelfs verbogen drijfstangen kunnen het gevolg zijn!

Ernstige problemen voorkomen

Oorzaak opgerekte TCe distributieketting

Wat precies de oorzaak is, is niet helder. Het kan een ontwerpfout zijn maar in sommige forums wordt er ook met een beschuldigende vinger naar het ‘nieuwe rijden’ gewezen. Maar ook het materiaal van de onderdelen (ketting, tandwielen, geleiderail en kettingspanners) kan een rol spelen. Dat zelfde geldt voor de interval van de olieverversing….. regelmatig verversen met hoogwaardige (voorgeschreven) olie is bij de TCe-motoren van wezenlijk belang!

Opgerekte ketting TCe motor Renault Nissan Dacia

Oplossing: vervangen distributieketting TCe motor

Technisch Servicecenter De Betuwe is gespecialiseerd in dit soort motorschades en kan deze daardoor tegen een zeer gunstig tarief aanbieden. Speciaal voor dit probleem hebben we een uniek aanbod:

 • We vernieuwen de distributieketting, de oliepompketting en de geleiderails inclusief tandwielen, spanners en alle afdichtingen die er deel van uitmaken, natuurlijk met gebruikmaking van originele Renault/Dacia-onderdelen
 • We vervangen de motorolie inclusief het oliefilter
 • We wissen het foutgeheugen en lezen alle componenten opnieuw in
Mijn probleem direct verhelpen

Ophaal- en brengservice

Graag bieden we u onze ophaal- en brengservice aan. Tegen een meerprijs halen we ter plaatse uw voertuig op en leveren het ook weer af. Het is zelfs mogelijk om bij ons een auto te huren. Voor mogelijkheden en tarieven zie: transportservice of vervangend vervoer

ophaal- en brengservice TechServiceCenter de Betuwe

Onze prijs

€ 1.499 incl. Btw
(€ 1.239 excl. Btw) *

De basisgarantie op de reparatie bedraagt 6 maanden. Deze periode kunt u desgewenst verlengen tot 2 jaar. Zie voor de mogelijkheden en tarieven: garantie.
Op alle door TSC De Betuwe uitgebrachte offertes en aan haar verstrekte opdrachten zijn de algemene voorwaarden van TSC De Betuwe van toepassing.

* Dit aanbod geldt uiteraard alleen voor voertuigen waarbij de distributieketting nog intact is en niet is overgeslagen. Mocht dit onverhoopt wel het geval zijn, dan maken we na een diagnose graag een offerte.

0345 570 780

Lees hier een van onze uitgelichte reviews

Pieter beoordeelt ons met:

"Distributieketting vervangen Megane III 1.4 TCe"

Na het starten klonk er uit onze Renault motor opeens een vreemd rateltje wat na een minuutje dan weer over ging. Onze eigen garage concludeerde dat het de distributieketting was die vervangen moest worden. Dit vond ik vreemd want ik was altijd in de veronderstelling dat een ketting beter was dan een riem omdat deze veel langer mee zou gaan. Mis dus..

Voor deze reparatie zou de hele motor er uit moeten en de kosten werden geschat op € 2000,- ! Een second opinion bij een officiële Renault dealer gaf het zelfde vonnis, € 2000,- Ik ging eens googelen of dit ratelende probleem vaker voorkwam.

En inderdaad, ik vond meerdere dezelfde klachten over dit type motor.. Ook kwam ik op de website van TSC de Betuwe terecht.

Hier werd uitgebreid en met duidelijke foto’s uitgelegd wat precies het probleem was en nog mooier; een vaste reparatieprijs van € 999,- !

Zij zijn dus gespecialiseerd in motorproblemen die vaker voorkomen en lossen dit beter en goedkoper op dan een dealer. Wij hebben gelijk een afspraak gemaakt.

Omdat voor de reparatie 2 dagen nodig waren en het voor ons niet echt dicht bij de deur was hebben wij er een midweekje bij een B&B aan vast geknoopt. Prachtige omgeving om te fietsen. We kregen netjes een berichtje dat de auto weer opgehaald kon worden en deze rijdt nu weer fantastisch. Bedankt TSC de Betuwe, perfecte service.

Lees meer!

Distributieketting vervangen Megane III 1.4 TCe

Overgeslagen of gebroken TCe distributieketting

Oorzaak overgeslagen of gebroken ketting

De distributieketting kan ook zover oprekken dat er een tandje wordt overgeslagen. De gevolgen zijn ernstig. En dat merkt u direct; de motor loopt slecht doordat de kleppen op het verkeerde moment open gaan. In het ergste geval raken de kleppen de zuiger. Kromme kleppen, kapotte zuigers en zelfs verbogen drijfstangen kunnen het gevolg zijn! Ook wanneer de ketting breekt kan de schade in de motor ernstige proporties aannemen!

Wat de exacte oorzaak is, is niet duidelijk. Het kan een ontwerpfout zijn maar in sommige forums wordt er ook met een beschuldigende vinger naar het ‘nieuwe rijden’ gewezen. Maar ook het materiaal van de onderdelen (ketting, tandwielen, geleiderail en kettingspanners) kan een negatieve rol spelen. Dat zelfde geldt voor de interval van de olieverversing….. regelmatig verversen met hoogwaardige (voorgeschreven) olie is bij de TCe-motoren van wezenlijk belang!

Oplossing gebroken of overgeslagen distributieketting

TechServicecenter De Betuwe is gespecialiseerd in dit soort grote motorschades. Voor deze motorschade hebben we een uniek aanbod:

 • We vernieuwen de distributieketting, de oliepompketting en de geleiderails inclusief tandwielen, spanners en alle afdichtingen die er deel van uitmaken
 • We vervangen beschadigde kleppen, de klepseals en de klepdekselpakking
 • We vervangen de motorolie inclusief het oliefilter
 • Wij vernieuwen de koelvloeistof
 • We wissen het foutgeheugen en lezen alle componenten opnieuw in

Het spreekt voor zich, dat we uitsluitend gebruik maken van originele onderdelen.

TechServicecenter De Betuwe heeft veel ervaring in het uitvoeren van deze reparatie en kan deze daardoor tegen een zeer gunstig tarief aanbieden.

Direct een afspraak inplannen

Ophaal- en brengservice

Graag bieden we u onze ophaal- en brengservice aan. Tegen een meerprijs halen we ter plaatse uw voertuig op en leveren het ook weer af. Het is zelfs mogelijk om bij ons een auto te huren. Voor mogelijkheden en tarieven zie: transportservice of vervangend vervoer

ophaal- en brengservice TechServiceCenter de Betuwe

Onze prijs

€ 3.799 incl. Btw
(€ 3.140 excl. Btw) *

De basisgarantie op de reparatie bedraagt 6 maanden. Deze periode kunt u desgewenst verlengen tot 2 jaar. Zie voor de mogelijkheden en tarieven: garantie.
Op alle door TSC De Betuwe uitgebrachte offertes en aan haar verstrekte opdrachten zijn de algemene voorwaarden van TSC De Betuwe van toepassing.

* Wanneer bij schadeanalyse blijkt, dat er schade is aan de zuigers, cilinders, nokken en/of krukas c.q. klepsystemen, dan geldt daarvoor een meerprijs. In dit geval nemen we nemen we voor de reparatie contact met u op

0345 570 780

Lees hier een van onze uitgelichte reviews

Ron beoordeelt ons met:

"Vakkundig en klantvriendelijk (Dacia Duster)"

Nadat door de dealer geconstateerd was dat de distributieketting van mijn Duster (2014) ratelde en vervangen moest worden (met daarbij een stevige offerte), ben ik gaan zoeken naar andere bedrijven die dit zouden kunnen verhelpen. Al snel kwam ik bij TSC terecht en het feit dat dit zo ongeveer hun core-business is heeft mij doen besluiten om de reparatie bij hun te laten uitvoeren.

De dealer zal zo’n klus minder vaak krijgen en aangezien het toch een behoorlijk cruciaal onderdeel van de motor is, vond ik enige expertise wel zo prettig. En dan ook nog eens (of wellicht daardoor) voordeliger dan de dealer.

Moest er een stukje voor rijden, maar dat was zeker de moeite waard (ook fijn dat ik voor een klein bedrag een auto kon huren bij TSC). Inmiddels is die Duster dan wel ingeruild voor een nieuwere variant, maar mocht het ooit weer nodig zijn, dan weet ik waar ik moet zijn.

Lees meer!

distributieketting vervangen dacia duster