Wat doet de distributieketting?

Distributieketting Renault dacia nissan TCe-motor

Er zijn twee soorten aandrijving die de radiale kracht overbrengen van de krukas naar de nokkenas. In het geval van de zogenaamde kettingaandrijving is dit de distributieketting. Bij de riemaandrijving gebeurt dat door een getande riem. Om ervoor te zorgen dat de kleppen op het juiste moment openen en sluiten, is een goede werking van de distributieketting essentieel. De meeste distributiekettingen zijn duurzamer en robuuster in vergelijking met distributieriemen. Bovendien kunnen ze grotere krachten overbrengen.

Distributieketting of distributieriem?

Kettingaandrijvingen veroorzaken soms een iets luidere motorruis, die het rijcomfort iets kan verminderen. Door betere motorisolatie en de toepassing van geleiderails en kettingspanners kan de ketting tegenwoordig net zo stil lopen als een distributieriem. Vervanging van de ketting is over het algemeen iets duurder dan vervanging van de distributieriem.

Hoe onderhoud je een distributieketting?

Het is uiterst zeldzaam dat distributiekettingen kapot gaan. Gebeurt het wel, dan heeft dat, net als bij het breken van een distributieriem, een grote motorschade tot gevolg. Met name enkelvoudige kettingen kunnen door de zware belasting gaan rekken. Dientengevolge veranderd de kleptiming. Hoewel minder dan de distributieriemen vergt de ketting dus wel onderhoud en controle. Indien nodig worden ze vervangen. Dieselmotoren met een hoog koppel hebben vaker dubbele distributiekettingen. Dit type distributieketting vereist eigenlijk bijna geen onderhoud. Alleen bij een gebruik van meer dan 200.000 kilometer moeten ze als voorzorgsmaatregel worden gecontroleerd en indien nodig zijn ze aan vervanging toe. Maar ook de interval van olieverversing kan een rol spelen…..regelmatig verversen met hoogwaardige (voorgeschreven) olie is van wezenlijk belang.

Opgerekte, overgeslagen of een versleten distributieketting?

Technisch Servicecenter De Betuwe is gespecialiseerd in dit soort motorschades bij auto’s. Heeft uw auto ratelende geluiden? Wilt u uw kapotte distributieketting laten vervangen zodat hij er weer een aantal jaren tegenaan kan? Speciaal voor dit probleem hebben we een uniek aanbod:

  • We vernieuwen de distributieketting, de geleiderails en de spanner;
  • We vernieuwen alle afdichtingen die er deel van uitmaken;
  • Indien nodig: vervangen we beschadigde kleppen en klepdekselpakking;
  • We vervangen de motorolie inclusief het oliefilter;
  • Wij vernieuwen de koelvloeistof;
  • We wissen het foutgeheugen en lezen alle componenten opnieuw in

Uiteraard maken we bij deze reparatie alleen gebruik van de originele onderdelen.

TSC De Betuwe heeft veel ervaring in het uitvoeren van deze reparatie en kan deze daardoor tegen een zeer gunstig tarief aanbieden.